Pensioenaanvulling

Pensioengat of eerder met pensioen

Maak jij je wel eens zorgen over je pensioen? Is je inkomen dan structureel te weinig of ben je onzeker dat er straks voldoende over blijft om rond te komen? Misschien zijn er wel andere belemmeringen die een onbezorgde toekomst in de weg zitten. Of is dit voor jou nog heel ver weg en denk je: “Dat zie ik tegen die tijd wel”? Na je 50e is een lucratieve loondienstbaan die dit probleem op moet lossen ook niet altijd voorhanden. Het beschreven business model is uitermate geschikt om een eventueel pensioengat te dichten.

Geldgebrek geeft veel stress en uiteindelijk word je er letterlijk ziek van.
Als je met pensioen gaat wil je graag genieten van die nieuwe levensfase. Genieten van je hobby’s, (klein)kinderen en andere zaken waar je tot dan toe misschien geen tijd voor hebt kunnen nemen. Geld speelt daar een belangrijke rol in omdat je zonder geld niet echt van die nieuwe vrijheid kunt genieten. Ook kunnen nog ernstiger zaken zoals je huis moeten verkopen, aan de orde zijn. Kortom, na een werkzaam leven wil je je helemaal geen zorgen meer om geld hoeven maken.

Je pensioenperiode moet ook leuk zijn!

Pensioensituatie in Nederland

Pensioenfondsen hebben het op zijn zachtst gezegd moeilijk. Met name de vergrijzing van onze maatschappij en de lage rentestand zet de tegoeden van de fondsen stevig onder druk. Ook zijn de jongeren niet goed meer in staat om al die ouderen van pensioengeld te voorzien. Het is dus zeer de vraag of er straks voldoende geld is om uit te kunnen keren. Vele analytici spreken zelfs over een pensioencrisis. Kortom, zelfs als je je pensioen goed op orde denkt te hebben, is er nog steeds wel degelijk reden tot bezorgdheid. Het is dus sowieso aan te bevelen om te zorgen voor een aanvullend pensioen. Je pensioenperiode moet ook leuk zijn!

Het plaatje weerspiegelt dan wat je waarschijnlijk niet wilt.